Суббота, 04.05.2024, 15:11


   Ізяславський ліцей №1 імені Мирослава Поповича   

Головна | Реєстрація | Вхід Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Корисні посилання
ЗНО 2019
ХОІППО
Ізяславський райметодкабінет
Вінницький регіональний центр оцінювання якості освіти
Міністерство освіти і науки, молоді і спорту України
Ізяслав - сайт міста
Розклад руху автобусів
Острів знань
Безпечний інтернет
Освіта.UA
Відділ освіти, молоді та спорту Ізяславської РДА
Районна державна адміністрація
Онлайн тестування з англійської мови
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Опитування
Оцініть наш сайт
Всего ответов: 120
Форма входу
Головна » 2016 » Сентябрь » 28 » М.С. Грушевський український історик європейського зразка. До 150-річчя від дня народження
15:29
М.С. Грушевський український історик європейського зразка. До 150-річчя від дня народження

"Завдяки історичній пам'яті людина стає особистістю, народ - нацією, країна - державою"           М.Грушевський

29 вересня 2016 року минає 150 років від дня народження М.С.Грушевського(1866-1934) видатного українського історика, будівничого української державності.

В історії української науки і культури кінця ХІХ - першої третини ХХ ст. одне із почесних місць по праву належить Михайлу Сергійовичу Грушесвькому - видатному вченому, людині широкої ерудиції, надзвичайної працьовитості. Володіючи енциклопедичними науковими знаннями, здатністю всебічно аналізувати і в художній формі відтворювати історичні процеси він яскраво виявив себе в багатьох галузях знань: історії, археографії, літературознавстві, фольклористиці та ін. Але насамперед М.С.Грушевський - це визначний історик та патріот свого народу, який створив перше, найбільш повне, узагальнююче дослідження з історії України від надавніших часів до другої половини ХVІІ ст.

М.Грушевський як політик пройшов шлях від засновника національно-демократичної партії Галичини і Товариства українських поступовців у Києві до творця засад української незалежної держави. Він був головою Центральної ради, першим президентом УНР. Змінювалися його погляди, еволюціонували суспільно-політичні концепції, філософське спийняття життя. Але любов до свого народу і до його історичної істини для нього завжди були вищим мірилом в науковій творчості і політичній діяльності. Він був сином своєї епохи, тому в житті та діяльності М.С.Грушевського з усією глибиною відбилася трагічна історична  доля розчленованих політичними кордонами українських земель, що були позбавлені власної державності.

Головна заслуга М.С.Грушевського як вченого-історика полягає в тому, що він вперше грунтовно проаналізував основні віхи вітчизняної історії, довів, що наш народ має своє власне коріння. Вчений переконливо показав, що український народ пройшов довгий, складний і самобутний історичний шлях, вистраждав право на свою мову, етнічну культуру, власну державність.

Вся творча спадщина вченого (понад 2000 наукових праць) і нині вражає не лише глибиною наукового висвітлення історичного процесу, а й надзвичайною актуальністю її повчального змісту для сьогодення.

"Батько нації", як його називали сучасники, М.Грушевський завжди був і назавжди залишиться символом соборності, злагоди та всеукраїнського єднання. Він знав, любив Україну, без неї не мислив свого життя, був її вірним сином. Як людина, міг помилятися, помилявся, мав недоліки, але завжди залишався чесним, вольовим і мужнім. Саме такого висновку дійшли учасники круглого столу "Михайло Грушевський: український історик європейського зразка", що пройшов сьогодні в нашій школі. На заході були присутні учні 9-11 класів, Буйницька Л.І. - вчитель історії, Довбиш Л.О. - завідуюча шкільною бібліотекою. Важливо, що його творча спадщина прилучає нас до історичного минулого, допомагає глибше розуміти і вірно будувати сьогодення, збагачувати історичну і соціальну пам'ять, наш душевний потенціал, зауважила  Буйницька Любов Іванівна.

 

Прикріплення: Картинка 1 · Картинка 2
Переглядів: 506 | Додав: Avtor | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Сентябрь 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Відео
Архів записів
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz